De Clerck enig kandidaat CD&V-voorzitter

Stefaan De Clerck is de enige kandidaat voor het CD&V-voorzitterschap. De kandidaturen voor de verkiezing van een nieuwe CD&V-voorzitter moesten tegen uiterlijk vandaag/vrijdagmiddag om 12.00 uur zijn ingediend op het partijhoofdkwartier en enkel De Clerck diende de zijne in. De Clerck is niet van plan zich tot aan de verkiezingen als burgemeester van Kortrijk te laten vervangen.

BELGA

De CD&V-leden kunnen op twee manieren stemmen bij de voorzittersverkiezing: ofwel per brief ofwel via het internet. Ingevulde stembrieven moeten uiterlijk op 6 november middernacht zijn afgestempeld. Stemmen via het internet (op de CD&V-website is een geautomatiseerde stembrief te vinden) kan tot op hetzelfde moment. De uitslag wordt op 9 november bekendgemaakt.

De Clerck is intussen niet van plan zich tot aan de verkiezingen van juni 2003 als burgemeester van Kortrijk te laten vervangen zoals CD&V-kamerlid Pieter De Crem had gevraagd. De CD&V-voorzitter wilde vrijdagmorgen enkel persoonlijk reageren op Radio 2-Kortrijk, maar volgens zijn woordvoerder blijft De Clerck burgemeester. "Premier Guy Verhofstadt laat zich ook niet vervangen om de VLD-lijst te trekken", zo luidde het vrijdag op het CD&V-hoofdkwartier in een reactie op De Crem, die vrijdag in Het Laatste Nieuws zei dat Kortrijk en Brussel blijven combineren niet langer kan. Volgens De Crem moet De Clerck zich tot aan de verkiezingen voluit aan het CD&V-voorzitterschap wijden en zich bovendien beter laten omringen.

De Clerck laat intussen in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg weten dat hij zijn stijl niet zal aanpassen. Hij ontkent voorts dat hij Jean-Luc Dehaene toch nog zou willen overhalen om op de CD&V-kieslijst te staan. De CD&V-voorzitter vindt wel dat Tom Dehaene, de zoon van de voormalige premier die OCMW-voorzitter is, zijn kans moet krijgen.