Nationale parlementen krijgen Europese alarmbel

Indien één derde van de nationale parlementen bezwaar heeft tegen een Europees wetgevend initiatief, moet de Europese Commissie het dossier opnieuw beoordelen. Ze kan de teksten dan onveranderd opnieuw indienen of bijsturen.

Belga

Die consensus werd donderdagavond in de werkgroep 'subsidiariteit' van de Europese Conventie bereikt. Het voorstel gaat nu naar de plenaire vergadering van de Conventie en de kans is groot dat het wordt aanvaard.

Binnen de werkgroep is bij momenten hard gedebatteerd tussen de vertegenwoordigers van de verschillende landen. Vooral de Britse regeringsvertegenwoordiger Peter Hain onderscheidde zich met radicale voorstellen. Donderdagochtend verspreidde hij nog een document dat de nationale parlementen een heus vetorecht bezorgde. "Indien een meerderheid van nationale parlementen bezwaar heeft tegen een wetgevend project", zo stelde Hain, "is de Europese Commissie verplicht om haar voorstel te herschrijven of in te trekken".

Voor de Duitse, Italiaanse en Spaanse vertegenwoordigers was dit echter onaanvaardbaar. Ook Pierre Chevalier, die in de werkgroep zat namens de Belgische regering, trok er fel tegen van leer. "Op deze manier", zo zei Chevalier, "wordt het initiatiefrecht van de Commissie compleet uitgehold en dreigt het besluitvormingsproces te stokken".

Hain krabbelde terug en maakte dan een punt van de één derde van de nationale parlementen. Daarin werd hij wel gevolgd. "Indien dit voorstel door de Conventie en de regeringsleiders wordt aanvaard", aldus de voorzitter van de werkgroep, de Spaanse europarlementariër Inigo Mendez de Vigo, na afloop van de vergadering, gaat het om een historische doorbraak. Tenslotte betreft het hier één van de meest gevoelige punten waarover de Conventie zich moet beraden".

Chevalier was beduidend minder enthousiast. "Dit systeem", zo zei hij, "zal nog aanzienlijk verfijnd moeten worden, zoniet dreigen de intergouvernementalisten aanzienlijke terreinwinst te boeken. Bovendien wordt op deze manier opnieuw aan de poten van de Europese Commissie gemorreld". Verder zinde het Chevalier helemaal niet dat er niet over de rol van de regionale parlementen werd gesproken. "We zullen dat nu in de plenaire vergadering proberen recht te trekken", aldus Chevalier.