Vietnam dreigt acteur te straffen wegens rol in Amerikaanse film

De Vietnamese acteur Don Duong dreigt een acteerverbod opgelegd te krijgen, omdat hij een rol speelt in We Were Soldiers, een dit jaar verschenen Amerikaanse film over de Vietnamoorlog die de geschiedenis volgens de Vietnamese autoriteiten geen recht doet.

AP Ned

De autoriteiten in Ho Chi Minhstad, waar Duong woont, willen het de acteur ook vijf jaar lang verbieden Vietnam te verlaten. Voorts willen ze hem beboeten. Of Duong werkelijk wordt bestraft moet worden besloten door het ministerie van cultuur en informatie, dat hier vrijdag over praat.

We Were Soldiers

, met in de hoofdrol Mel Gibson, gaat over de eerste grote slag tussen het Noord-Vietnamese en het Amerikaanse leger, die in 1965 werd geleverd in de Ia Drang-vallei. Duong, een van de populairste acteurs van Vietnam, speelt de rol van commandant Nguyen Huu An. De communistische regering van Vietnam voert in de staatsmedia een felle campagne tegen de film, die een verkeerd beeld zou schetsen van de Vietnamese soldaten.

De krant van het leger, Quan Doi Nhan Dan, maakte Duong deze week in een artikel op de voorpagina voor landverrader uit. De film is in Vietnam verboden, maar eenvoudig verkrijgbaar als bootleg-DVD. Duong zei eerder tegen het persbureau Associated Press dat de heftige reacties op zijn verschijning in de film hem hadden verbaasd. Hij zei te hebben besloten geen rollen in buitenlandse films over de Vietnamoorlog meer te zullen accepteren.

In We Were Soldiers zijn zowel de Amerikaanse als de Vietnamese soldaten moedig en bereid offers te brengen. In Vietnamese films over de oorlog zijn de Vietnamese soldaten zonder uitzondering de helden en de Amerikaanse soldaten de schurken.