Nog geen duidelijkheid over ontslagen bij Alcatel België

Volgens Tru Lefevere, woordvoerster van Alcatel Bell, is het nog te vroeg om te weten of er ook in de Belgische afdelingen van de Alcatel-groep jobs zullen moeten verdwijnen. "De aankondiging is vandaag pas op groepsniveau gedaan, we zullen nu moeten kijken waar zich de grootste problemen voordoen", zei ze.

Belga

Alcatel kondigde vrijdagochtend aan 23.000 of meer dan een kwart van de jobs wereldwijd, te schrappen. Bedoeling is om de kosten te drukken en volgend jaar opnieuw winstgevend te worden. Voor de herstructurering legt de groep een provisie van 500 miljoen euro opzij. Die zal verspreid over drie kwartalen geboekt worden. De financiering ervan gebeurt door de verkoop van activa.

Vrijdag gaf Alcatel ook een omzetwaarschuwing. De groepsomzet zal in de tweede jaarhelft 10 procent lager liggen dan in de eerste helft, vooral als gevolg van een slecht derde kwartaal. De impact van de lagere omzet zou echter geen zware gevolgen hebben voor de winst, want ook de kosten waren lager, aldus Alcatel in de mededeling.

Het aandeel werd vrijdagochtend op de beurs van Parijs even geschorst. Toen de handel hernam, stond het aandeel 10 procent lager. Ook donderdag was het aandeel Alcatel al 17,7 procent van zijn waarde verloren. Beleggers vreesden voor een cash-tekort. Alcatel heeft in België drie afdelingen: Alcatel Bell, Alcatel Bell Space en Alcatel ETCA, met verschillende vestigingen in het Antwerpse, Hoboken, Gent, Geel, Charleroi en Namen. Er werken in België zo'n 4.500 mensen.