Ford Genk: onderhandelaars boeken vooruitgang rond flexibiliteit

Vakbonden en directie bij Ford Genk hebben donderdag een belangrijke vooruitgang geboekt rond het deelluik van de dagflexibiliteit, zo vernam Belga in vakbondskringen. Volgende week woensdag worden de cao-onderhandelingen voortgezet.

Belga

Het voorstel dat de vakbonden eerder lanceerden om in plaats van een lange morgen- en middagshift en een korte nachtshift, de drie ploegen gelijk te stellen en zo te komen tot drie ploegen die elk 39 uur per week zouden werken, werd door de directie afgewezen wegens financieel onhaalbaar.

De bonden lanceerden donderdag een nieuw voorstel, waarover de directie zich op dit moment nog beraadt. De Genkse Ford-top zegde de vakbonden intussen wel toe 50 nieuwe arbeidskrachten in de assemblageafdeling te zullen aanwerven.

Over de concrete invulling van de dagflexibiliteit wilden de vakbonden donderdag geen details kwijt, naar eigen zeggen om de onderhandelingen, "die op een goed spoor zitten", niet te hypothekeren. De vakbonden willen daarover volgende week alleszins tot de finish onderhandelen.

Eerder werd al een definitief akkoord bereikt over het brugpensioen op 52 jaar voor de arbeiders, de gouden handdruk en de afscheidspremie voor de medisch beperkten.

De onderhandelingen zullen komende woensdag wellicht wel zonder de bediendenvakbonden gebeuren. Volgens het LBC-NVK en het BBTK weigert de directie immers verder te onderhandelen over het brugpensioen van de bedienden.