Dalende aandelen domineren beurs Tokio

De dalers waren vrijdag veruit in de meerderheid op de effectenbeurs in Tokio. De Nikkei-index ging met 188,54 punten naar beneden tot 9.481,08, wat neerkomt op een daling van bijna 2 procent.

Belga

Eén van de factoren die de koersdalingen veroorzaakten, waren winstnemingen. De voorgaande twee dagen waren de aandelenkoersen flink gestegen door een plan van de Japanse centrale bank om de commerciële banken van hun verlieslijdende aandelen af te helpen.

Twijfels over de uitvoerbaarheid van dat plan plus een gebrek aan duidelijke steun van de regering deed de beleggers er vrijdag toe besluiten weer aandelen te verkopen. Daar kwam bij dat de zorgen over de situatie in de Verenigde Staten nog lang niet de wereld uit zijn.

De andere beurzen in Azië gingen ook lager. In Singapore was er sprake van een gemiddelde koersdaling van 1,4 procent. Hongkong was aan het eind van de ochtendhandel 2 procent lager. In Zuid-Korea werd niet gehandeld vanwege de viering van een nationale feestdag. Australië verloor 0,55 procent.