Leger Nepal doodt tientallen maoïstische rebellen

Het Nepalese regeringsleger heeft de afgelopen twee dagen bij confrontaties met maoïstische rebellen 38 rebellen gedood, heeft een legerwoordvoerder zondag bekendgemaakt. Volgens de woordvoerder zijn aan regeringszijde geen slachtoffers gevallen. Zeventien rebellen sneuvelden zaterdag bij een offensieve actie van het leger in het district Rolpa, 400 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Nog eens acht rebellen werden zaterdag gedood bij confrontaties in de regio Dadelbhura, 600 kilometer ten noordoosten van Kathmandu. In Chitwan, 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad, sneuvelden vrijdag en zaterdag in totaal zes rebellen en elders kwamen bij gevechten nog eens zeven maoïstische opstandelingen om.

AP Ned

Het geweld in Nepal is toegenomen sinds de regering eind augustus de noodtoestand ophief, die in november was ingesteld nadat de rebellen zich hadden teruggetrokken uit vredesbesprekingen. In Kathmandu doen zich geregeld explosies voor en het leger maakt vrijwel dagelijks bommen onschadelijk.

Rebellenleider Prachanda stelde onlangs een wapenstilstand voor, maar de regering ging daar niet op in. De rebellen zouden alleen maar tijd willen winnen om zich te hergroeperen.

De maoïstische opstandelingen vechten sinds 1996 tegen de regering. Ze streven naar omverwerping van de constitutionele monarchie en de inrichting van de samenleving volgens de leer van de Chinese communistische leider Mao Zedong, die in 1976 overleed. De opstand heeft tot nu toe bijna vijfduizend levens geëist.