Oostenrijkse FPÖ als één man achter nieuwe leider

De rechtse Oostenrijkse Freiheitliche Partei (FPÖ) heeft zaterdag op een buitengewoon congres Mathias Reichhold tot partijleider gekozen om een streep te zetten onder een wekenlange machtsstrijd in de partij.

AP Ned

Reichhold, een biologische landbouwer die de enige kandidaat was voor de functie, kreeg bij de stemming 92 procent van de bijna 750 afgevaardigden achter zich. Hij volgt Susanne Riess-Passer op, die twee weken geleden opstapte na een conflict met de vroegere partijleider Jörg Haider.

De strubbelingen binnen de FPÖ hebben geleid tot de val van de regeringscoalitie met de Volkspartij (ÖVP). Bondskanselier Wolfgang Schüssel heeft voor eind november vervroegde verkiezingen aangekondigd, waarbij de kansen voor de FPÖ volgens alle opiniepeilingen gekelderd zijn.

De hoofdrolspelers in het conflict - Haider, Riess-Passer en haar medestanders Peter Westenthaler en Karl-Heinz Grasser - lieten op het congres in Oberwart verstek gaan. Verscheidene medestanders van Haider werden in het partijbestuur gekozen om te verzekeren dat diens kamp voldoende invloed krijgt.

Reichhold kreeg de handen van de afgevaardigden op elkaar toen hij verklaarde dat hij alleen maar kandidaat was voor het partijleiderschap omdat Haider daar zelf van had afgezien. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA deed Haider dat omdat hij de partij niet op zijn lijn kon krijgen. Haider verklaarde zelf dat hij en zijn gezin bedreigd waren.