Verkiezingen brengen NAVO en EU voor Slowakije dichterbij

De algemene verkiezingen in Slowakije hebben het lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie voor het land dichterbij gebracht. De nationalistische HZDS-partij van de autocratische ex-premier Vladimir Meciar kreeg weliswaar de meeste stemmen, maar behaalde met 19,5 procent zijn slechtste resultaat tot nog toe. De SDKU van premier Mikulas Dzurinda deed het met 15,09 procent veel beter dan werd verwacht, gelet op de wijdverbreide ontevredenheid over de door economische hervormingen voor velen gedaalde levensstandaard.

AP Ned

Derde werd de linkse Smer-partij van Robert Fico met 13,46 procent, gevolgd door drie centrum-rechtse partijen die naar verwachting met de partij van Dzurinda een coalitie zullen vormen. De communisten haalden de kiesdrempel van 5 procent en zijn waarschijnlijk de enige partij in het parlement die fel tegen de NAVO is. De opkomst bij de verkiezingen was iets meer dan 70 procent.

Geen van de andere partijen wil met de HZDS van Meciar samenwerken. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de partijen duidelijk te verstaan gegeven dat zij het lidmaatschap van deze organisaties kunnen vergeten als Meciar premier wordt. Meciar heeft volgens de NAVO en de EU een loopje genomen met de democratie toen hij na het uiteenvallen van de Tsjecho-Slowaakse federatie in 1993 en de oprichting van het zelfstandige Slowakije aan de regering was. In die periode is Slowakije ook flink achterop geraakt bij de Tsjechische republiek.

Dzurinda herhaalde zondag dat hij niet met de partij van Meciar zal onderhandelen. Hij suggereerde een coalitie met drie centrum-rechtse partijen die ongeveer dezelfde ideeën over het voltooien van de economische en sociale hervormingen hebben als de zijne.

De hervormingen zijn noodzakelijk om Slowakije klaar te stomen voor het lidmaatschap van de NAVO en de EU. Volgens een recente opiniepeiling wil 58 procent van de bevolking toetreden tot de NAVO en 78 procent tot de Europese Unie. Waarschijnlijk zal de NAVO Slowakije al in november uitnodigen voor het lidmaatschap en de EU in 2004.