Internationale actie tegen drugstoerisme

De Nederlandse politie, douane en Koninklijke Marechaussee hebben zaterdag meegedaan aan een grote internationale actie tegen het drugstoerisme. Dit heeft de politie in Breda zondag gemeld. De actie, waaraan ook Frankrijk, België en Luxemburg meededen, werd gecoördineerd vanuit Breda. De actie in Nederland richtte zich op drugspanden en op het drugstoerisme op de weg en in de trein.

Belga

Nederlandse politiemensen hielden coffeeshops en drugspanden in Bergen op Zoom, Roosendaal, Weert en Maastricht in de gaten. De informatie over voertuigen en inzittenden gaven zij door aan hun collega's in de andere landen. Op wegen in Zuid-Nederland zijn steekproefsgewijs inzittenden van auto's gecontroleerd. Dat gebeurde ook in de Thalys vanuit Nederland naar Parijs.

In de sneltrein zijn ruim een kilo heroïne, 81 gram xtc en 32 gram cocaïne gevonden. In België zijn 652 voertuigen gecontroleerd. Daar zijn onder meer drie kilo softdrugs, twee liter groeistof voor de kweek van cannabis, joints, xtc-pillen, vijf gram cocaïne en veertien verboden wapens in beslag genomen.

De controles in Nederland leverden in Maastricht 48b gram harddrugs en in West-Brabant 1,7 kilo softdrugs, 5,2 kilo paddo's, 65000 euro's en vier namaakvuurwapens op.

Dergelijke internationale drugsacties worden enkele keren per jaar gehouden. Het doel is het terugdringen van de drugshandel tussen de deelnemende landen. Zij zijn ook bedoeld om de samenwerking tussen de politiediensten uit te bouwen, de drugsoverlast in steden te bestrijden, de bepalingen van het Schengenverdrag te controleren en informatie te vergaren om organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken.