Nepalese rebellen lieten gekidnapte scholieren vrij

Vermeende Maoïstische rebellen hebben in Nepal zowat honderd scholieren en hun leraars vrijgelaten die zij donderdag hadden ontvoerd, zo heeft de Nepalese politie zondag bekendgemaakt. De gijzelaars werden vrijgelaten nadat zij waren gedwongen de crematieceremonie bij te wonen van een gedode rebel, aldus de politie.

Belga

Volgens het Indiase ministerie van binnenlandse zaken had een groep van een honderdtal gemaskerde rebellen donderdag de school van Chandeswori aangevallen en de jongeren gekidnapt. De opstandelingen zouden de schooldirecteur hebben gezegd dat zij "jonge meisjes en jongens nodig hebben voor de strijd van het volk tegen de regering".

Uit de mededeling van de Nepalese politie blijkt dat ook leraars waren gekidnapt. Het precieze aantal van alle ex-gijzelaars is onduidelijk.

Steeds volgens dezelfde bron hebben vermeende Maoïstische rebellen zich donderdagavond aangeboden aan de middelbare school van Kusadevi. Zij zouden de instelling hebben gedwongen 200 jongeren aan te duiden om zich bij de verzetsbeweging aan te sluiten. Nadien zijn de rebellen niet meer naar deze school teruggekomen.

De rebellen hebben zaterdag de piloot en een inzittende van een helikopter vrijgelaten die zij hadden aangevallen en in brand gestoken, aldus piloot Arun Malla zelf.

Malla vertelde dat zowat veertig maoisten hem donderdag hadden aangevallen toen hij landde te Jugu in het Everestgebied. Na het in brand steken van het hefschroefvliegtuig ontvoerden de guerrilleros de piloot en een inzittende, Indra Bahadur Gurung.

Malla zei dat beiden naar een verafgelegen stad zijn moeten marcheren waar zij een gruwelnacht hebben meegemaakt. De piloot getuigde dat hij een honderdtal adolescenten in de rangen van de rebellen had gezien. Sommigen zeiden dat het bewind in Katmandu zich binnen drie jaar zou overgeven.

Malla vertelde eveneens dat inwoners van plaatsen waar de rebellen aankomen zich meteen overgeven en hun woningen achterlaten. "De bewoners hebben zeer veel schrik van de maoïsten en zijn bereid alles te doen wat zij vragen".

Drie andere passagiers van de heli zijn kort na het in brand steken door de rebellen vrijgelaten.

De maoïstische rebellen vechten sinds 1996 voor de afschaffing van de monarchie in Nepal en willen van het land een communistische republiek maken. De strijd kostte al vijfduizend mensenlevens.