Frankrijk stuurt versterkingen naar Ivoorkust

Frankrijk heeft in de nacht van zaterdag op zondag troepenversterkingen naar het Afrikaanse land Ivoorkust gestuurd, zo heeft het opperbevel van de Franse strijdkrachten zondagmorgen meegedeeld. Bedoeling van de interventie, in het land waar een poging tot staatsgreep aan het land is, is "de veiligheid van de Fransen en de internationale gemeenschap te verzekeren".

Belga

"In het kader van voorzorgsmaatregelen waartoe door de Franse regering is beslist om de veiligheid van de Fransen en de internationale gemeenschap te verzekeren, heeft het opperbevel van de strijdkrachten beslist het militair dispositief in Abidjan te versterken", aldus een communiqué van de top van het Franse leger.

Hoeveel troepen er zijn gestuurd is niet meegedeeld. Wel bekend is dat zij met een taktisch transportvliegtuig Transall zijn aangekomen. De extra-troepen beschikken over helikopters en komen uit verscheidene Franse bases in Afrika. Zij zouden meer dan honderd manschappen kunnen omvatten.

Frankrijk had in Abidjan al een contingent van 600 soldaten. Het heeft basissen in Tsjaad, Senegal, Gabon, Ivoorkust en Djibouti. In totaal betreft het ongeveer zesduizend manschappen.

In Ivoorkust bevinden zich ongeveer 20.000 Fransen.