Duitse tanker in moeilijkheden op Noordzee

Een Duitse tanker, Bernd, geladen met 880 ton paraffine, is in de nacht van zaterdag op zondag in moeilijkheden geraakt op de Noordzee, twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het schip maakt water in de machinekamer.

Belga

Volgens het Kustwachtcentrum Den Helder zijn vier van de vijf bemanningsleden van het schip gehaald. De kapitein, die aan boord wilde blijven, heeft inmiddels hulp aanvaard van de aanwezige Duitse sleepboot Oceanic, die zal trachten het schip naar de haven van het Noord-Duitse Emden te brengen. Rond 05.15 uur is de sleepkabel uitgebracht.

Het Kustwachtcentrum meldde desgevraagd dat de tanker niet lekt. Volgens een woordvoerder bestaat er vooralsnog geen gevaar dat de lading paraffine in zee terechtkomt. De oorzaak van het lek, dat nog steeds niet is gedicht, is niet bekend.

De tanker, 66 meter lang, was van het Franse Port Jerome op weg naar Hamburg. Na de noodoproep om 00.15 uur rukten reddingsboot 'Koning Willem I' van Schiermonnikoog en een helikopter van de Koninklijke Marine uit, evenals enkele andere vaartuigen en een Duitse helikopter. De reddingsboot haalde vier bemanningsleden van boord.

Aan boord van de Bernd bevinden zich behalve de kapitein ook enkele bergers van de Duitse sleepboot. Het konvooi wordt begeleid door een Duitse reddingsboot.