Zwitsers houden in 26 steden witte marsen tegen pedofilie

Duizenden mensen hebben zaterdag in Zwitserland deelgenomen aan de protestmarsen die er in 26 steden werden georganiseerd. Naar Belgisch voorbeeld waren de "witte marsen" bedoeld om te betogen tegen pedofiele criminele feiten.

Belga

In het Franstalige en Italiaanse gedeelte van Zwitserland werden meer deelnemers geteld dan in Duitstalig Zwitserland, zo geeft Christine Bussat, voorzitster van de Zwitserse "Witte Mars" beweging zaterdagavond aan. Zo stapten in Lausanne in het kanton Vaud ongeveer drie miljoen mensen mee, terwijl in Zürich slechts 25 manifestanten kwamen opdagen. In Genève betoogden 1.500 mensen, in Bern 500.

De Witte Mars vereniging in Zwitserland, opgericht in 2001, eist dat vóór eind januari 2003 weer een speciale politiecel wordt opgericht, die kinderporno op het internet opspoort. Het team werd in 1999 wegens geldgebrek opgedoekt.

De vereniging ijvert ook voor het uitbrengen van nationale statistieken over de omvang van pedofiele praktijken in Zwitserland en voor het opdrijven van de middelen om preventief op te treden. Voorts strijdt ze tegen de verjaring van seksueel misbruik van kinderen en voor zwaardere straffen voor pedofielen.