Bush toch voor onderzoek fouten inlichtingendiensten

De Amerikaanse president George Bush stemt alsnog in met een onafhankelijk onderzoek naar fouten van de inlichtingendiensten in verband met de aanslagen van 11 september. Dit heeft de Britse omroep BBC zaterdag gemeld.

Belga

Het Witte Huis had zich tot nu toe tegen zo'n onderzoek verzet, omdat de autoriteiten het te druk zouden hebben met de strijd tegen het terrorisme. Maar volgens de BBC is de roep om een onderzoek niet meer te weerstaan, na de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van vrijdag. Daaruit kwam wel heel duidelijk de slechte communicatie aan het licht tussen de inlichtingendienst CIA en de federale recherche FBI.

Functionarissen van beide organisaties legden tijdens de zitting anoniem verklaringen af. Zij bevestigden dat drie kapers al bijna twee jaar voor de aanslagen bij de CIA als terroristen bekendstonden. Maar de dienst gaf die informatie niet door. Zo konden ze later de Verenigde Staten binnenkomen en openlijk onder hun eigen naam in Californië verblijven. Ook konden ze gewoon aan boord komen van het vliegtuig dat ze later met een paar medeplichtigen op het Pentagon te pletter lieten vliegen.

Een FBI-agent in New York wilde enkele weken voor de aanslagen de jacht op één van de kapers openen, maar hij kreeg daar geen toestemming voor. Hij zei tijdens de hoorzitting dat zijn meerderen hadden verklaard dat er nu eenmaal een barrière was tussen inlichtingenzaken en strafrechtelijk onderzoek.

In reactie daarop had de FBI-agent per e-mail gewaarschuwd: "Eens zal iemand sterven en het publiek zal niet begrijpen waarom we niet doeltreffender waren en al onze middelen in de strijd gooiden bij bepaalde problemen".