Opnieuw minderjarige crimineel vrijgelaten

Zaterdagmorgen heeft een Brusselse jeugdrechter opnieuw een jonge crimineel vrijgelaten. De Franstalige 17-jarige, volgens het parket "iemand die in aanmerking kwam voor een procedure tot uit handen geven door de jeugdrechter aan een correctionele rechter", werd in de nacht van vrijdag op zaterdag op heterdaad betrapt bij een diefstal. Hij is voorgeleid maar zaterdagmorgen vrijgelaten wegens plaatsgebrek. De jongen kwam al eerder in aanraking met het gerecht voor diefstal met braak.

Belga

Minister van Justitie Marc Verwilghen heeft het gerecht "onmiddellijk de opdracht gegeven om de jonge crimineel op te sporen en naar een gesloten instelling te brengen". Dat heeft Joannes Thuy, de woordvoerder van de minister, zaterdagavond gemeld.

Maréchal reageert verrast want ze zegt vrijdag een fax te hebben verstuurd naar alle Franstalige jeugdrechters om hen duidelijk te maken dat, aangezien er geen plaats meer was in Everberg, drie van de vier 'noodplaatsen' mochten gebruikt worden. Dat zijn plaatsen in de Waalse instellingen in Kasteelbrakel en Fraipont die gereserveerd zijn voor minderjarige moordenaars en minderjarige verkrachters. "In afwachting op de uitbreiding van de plaatsen in Everberg heb ik de jeugdrechters de toestemming gegeven om drie van die plaatsen te gebruiken tot er opnieuw plaats is in Everberg".