Cipier Leuven-Centraal krijgt 18 maanden voor corruptie

Een cipier van de gevangenis Leuven-Centraal is vrijdag door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes maanden effectief, voor passieve corruptie. De cipier moet ook een boete van 200 euro betalen.

Belga

Remi S., een zware jongen die in Leuven-Centraal cipiers betaalde om zaken in de gevangenis binnen te smokkelen, kreeg 18 maanden effectief en 100 euro boete voor corruptie.

De corruptiezaak kwam half 2000 aan het licht. Toen werd ontdekt dat de intussen overleden cipier Patrick W. voor duizenden euro drugs, gsm's en gsm-kaarten de gevangenis had binnengesmokkeld in zijn brooddoos. Hij leverde die naar eigen zeggen af aan Remi S., die de smokkelwaar onder de gedetineerden zou verdeeld hebben, hoewel de drugshandel volgens de rechtbank niet is bewezen. W. is omgekomen in een verkeersongeval.

De cipier die vrijdag werd veroordeeld, gaf in een eerste verklaring toe dat ook hij zaken had binnengebracht in de gevangenis. Later trok hij die verklaring in, maar daar hechte de rechtbank niet veel geloof aan. Twee gedetineerden die onrechtstreeks in de zaak verwikkeld waren, kregen drie en zes maanden effectief. Eén van hen kreeg ook een boete van 100 euro.