Parket vraagt verwijzing dossier Dutrouxnaar assisen

De raadkamer van Neufchâteau heeft zich vrijdagmorgen opnieuw gebogen over het dossier Dutroux. Deze tweede zitting van de raadkmer was volledig gewijd aan het rekwisitoor van procureur Michel Bourlet. Op 6 september was tijdens de eerste zitting in deze zaak onderzoeksrechter Langlois aan het woord.

Belga

Bourlet bevestigde zijn schriftelijke eindvordering en vorderde opnieuw de verwijzing van Marc Dutroux, Michèle Martin, Michel Lelièvre, Gerard Pinon en Michel Nihoul naar het assisenhof, al was de procureur minder formeel voor schroothandelaar Gerard Pinon. Die werd enkel door Marc Dutroux beschuldigd.

Procureur Bourlet zei wel te betreuren dat bepaalde onderzoeksdaden en getuigenissen niet gebeurden of niet werden uitgewerkt tijdens de onderzoeksfase.

Michel Bourlet vordert de verwijzing van Michel Nihoul naar assisen voor vier pogingen tot ontvoering en het feit dat hij aan het hoofd stond van een drugsbende die te maken had met de ontvoeringen. Bourlet legt Nihoul ten laste dat hij 1.000 xtc-pillen overhandigde aan Lelièvre daags na de ontvoering van Laetitia. De procureur ziet daarin een aanwijzing, terwijl onderzoeksrechter Langlois spreekt over toeval.

Michel Nihoul, die alles ontkent, had gehoopt dat procureur Bourlet bewijselementen zou leveren. "Wat het parket me ten laste legt, blijft zeer vaag. Procureur Bourlet laat veel vragen onbeantwoord, veel te veel, bovendien staaft hij geen van zijn antwoorden. Met zo'n rekwisitoor heb ik niet veel te vrezen", aldus Nihoul na de zitting van de raadkamer.

Verschillende burgerlijke partijen waren vrijdag ter zitting aanwezig: de ouders en zus van Ann Marchal, de vader van Eefje Lambrecks, de vader van Melissa Russo, de moeder van Laetitia Delhez en de ouders van Julie Lejeune. Voor hen kan Nihoul niet worden vrijgesproken van dit dossier. "Hij is betrokken in de zaak, daar ben ik zeker van", verklaarde Betty Marchal.

Louisa en Jean Denis Lejeune, die al eerder aankondigden het proces Dutroux niet te zullen bijwonen, waren vrijdag voor het eerst aanwezig bij de zitting van de raadkamer. "We zijn niet van gedacht veranderd maar wilden toch eens komen luisteren, het was zeer moeilijk voor ons. Michel Lelièvre probeerde ons aan te kijken en dat was niet gemakkelijk". De ouders van Julie waren tevreden met het rekwisitoor van procureur Bourlet, ook al "bleven nog te veel vragen onbeantwoord".

Aanstaande vrijdag komen de burgerlijke partijen aan het woord. Jean Denis en Louisa Lejeune zullen er niet aanwezig zijn.