Winkeldiefstallen in België met 6,3 procent gestegen

Winkeldiefstallen zijn in België en Luxemburg afgelopen zes maanden gestegen met 6,3 procent. Belgische detailhandelaars zien vandaag op jaarbasis 1,36 procent van hun omzet verdwijnen in allerhande vormen van winkeldiefstal, zowel door klanten als door personeel.

Belga

Dat blijkt uit cijfers van de

European Retail Theft Barometer

dat mede in opdracht werd uitgevoerd van Checkpoint Meto, een bedrijvengroep die elektronisch beveiligingsmateriaal voor detailverkoop aanbiedt.

Het onderzoek werd voor een tweede keer uitgevoerd. Deze keer werden 476 grote retailers afkomstig uit zestien Europese landen bevraagd. Zij vertegenwoordigen ongeveer 23 procent van de Europese detailhandel.

België zit met een dervingsgraad van 1,36 procent in de Europese middenmoot. In Engeland wordt het meest uit winkels gestolen (1,77 pct), gevolgd door Noorwegen (1,59 pct), Griekenland (1,53 pct), Frankrijk (1,49 pct) en Nederland (1,48 pct).

Vooral warenhuizen (alcoholische dranken), kledingzaken, doe-het-zelf- en speelgoedwinkels en drogisterijen zijn het slachtoffer van winkeldiefstal.

Steeds meer winkels proberen zich tegen diefstal te beveiligen met elektronische systemen, zegt Checkpoint Meto, zelf producent. Vooral de bronbeveiligde systemen zijn in opmars. Daarbij wordt het beveiligingssysteem reeds aan de bron, bij de fabrikant van de goederen ingevoerd.