ModeMuseum Antwerpen klaar voor opening

De Modenatie in Antwerpen is klaar voor de officiële opening. Dat gebeurt zaterdag. In het nagelnieuwe pand aan de Nationalestraat in Antwerpen, vroeger eigendom van de Antwerpse Gasmaatschappij, zitten drie mode-afdelingen onder dak: het ModeMuseum, het Flanders Fashion Institute en de mode-afdeling van de Hogeschool Antwerpen.

Belga

En alle drie willen zij Antwerpen als modestad in Vlaanderen en in de rest van de (mode)wereld op de kaart zetten.

De renovatie van het modehuis is een ontwerp van de Gentse architecte Marie-José Van Hee. De provincie Antwerpen is de belangrijkste huurder en de grote investeerder in het bouwproject dat zowat 6 miljoen euro heeft gekost en één jaar te laat is afgewerkt.

Want de Modenatie moest de kroon op het werk worden tijdens het Antwerpse modejaar 2001 Landed/Geland. Maar gebrek aan geld, vertraging bij de uitvoer van de plannen én een brand staken de organisatoren stokken in de wielen.

De provincie verwacht in ruil voor veel geld (1,5 miljoen euro in de aankleding van het museum, 1 miljoen voor werkingskosten en nog eens 125.000 euro voor de huur van het gebouw) ook veel belangstellenden. "Zestigduizend het eerste jaar, klimmend tot 100.000 in de volgende jaren", hoopt bestendig-afgevaardigde Frank Geudens van de provincie Antwerpen.

Als financiële compensatie heeft de provincie Antwerpen het vroegere Provinciaal Textiel- en Kostuummuseum Vrieselhof van Oelegem gesloten.