9 jaar cel voor Antwerpse pedofiel

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft vrijdag de 21-jarige Stijn A. veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 9 jaar. A. stond terecht voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van minderjarigen, die onder zijn hoede stonden. Hij werkte als opvoeder in een opvangtehuis in het Antwerpse.

Belga

De Antwerpse rechter achtte de feiten bewezen. "A. toonde een volledig gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van de slachtoffertjes", klonk het. "Hij oefende als opvoeder gezag uit over de kinderen en was hun vertrouwensman. En dat vertrouwen heeft hij geschonden."

"De kinderen waren weerloze slachtoffers", vervolgde de rechter. "De beklaagde relativeert zijn schuld enorm en legt de verantwoordelijkheid voor zijn daden bij de kinderen."

De beschuldigde werd voor een periode van 20 jaar uit zijn rechten ontzet en mag op geen enkele manier nog met minderjarigen werken of er een vorm van gezag over uitoefenen. Bovendien moet hij de ouders en de slachtoffertjes een aanzienlijke schadevergoeding betalen.

De zaak ging aan het rollen toen een van de slachtoffertjes een andere opvoeder in vertrouwen nam. Uit de verklaringen van de slachtoffertjes, meestal jongetjes tussen 10 en 12 jaar, bleek dat A. telkens het initiatief nam.

"Als ze niet konden slapen, nam hij hen mee naar zijn kamer, waar hij hen allerlei voorstellen deed", zei de openbaar aanklager in zijn rekwisitoor. "De jongetjes durfden zich niet te verzetten, ze werden uitgemaakt voor mietje of watje." A. heeft volgens de procureur geen schuldinzicht en 'minimaliseert de feiten'.