Antwerpse handelskamer stelt 200-jarige geschiedenis te boek

In de aanwezigheid van Vlaams minister van Economie Dirk Van Mechelen en Antwerpse burgemeester Leona Detiège heeft de kamer van Koophandel en Nijverheid Antwerpen Waasland donderdagavond het boek 'In de ban van Mercurius' voorgesteld. In dat boek schetsen professor Gerda Devos en Ilja Van Damme de geschiedenis van de koophandelskamer, die dit jaar haar tweehonderdste verjaardag viert.

Belga

"Nog nooit zijn we zo ver in onze archieven gedoken", zegt Luc Meurrens, voorzitter van de kamer van Koophandel. "En nog nooit hebben we zo ver in de geschiedenis teruggeblikt." Toch is het, volgens de voorzitter, geen 'machowerk', 'egoboek' of zelfbewieroking. "Het is een heus tijdsdocument geworden", klinkt het.

Al tweehonderd jaar buigt de kamer zich over dezelfde vraagstukken, zeggen de schrijvers. Thema's zoals de uitbreiding van de haven, de luchthaven van Deurne, betere verbindingen met het hinterland en de mobiliteit.

Bovendien kondigt de kamer aan dat het alle documenten na inventarisatie overgemaakt zullen worden aan het Rijksarchief, waar ook de archieven van de andere koophandelskamers bewaard worden.