Amerikaanse autoriteiten in de aanval tegen date-rape drug

De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag en donderdag vier grote netwerken ontmanteld die via het internet illegale date-rape drugs verkopen in de hele VS. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

Belga

Volgens de autoriteiten werden in 84 steden meer dan 100 mensen gearresteerd. Er werden ook genoeg drugs in beslag genomen om 25 miljoen doses te maken van de drug, die door verkrachters gebruikt wordt om hun slachtoffers te verdoven.

Het gaat vooral om GammaHydroxyButyraat (GHB), een kleur- en geurloze vloeistof met een lichte zoutsmaak die ook als poeder in capsules of in tabletvorm kan voorkomen en in tegenstelling tot het oppeppende van XTC verdovend werkt. GHB is niet onmiddellijk schadelijk voor het lichaam maar kan toch erg gevaarlijk zijn omwille van de kans op overdosering. Door inname van een te grote hoeveelheid kan men bewusteloos of in coma geraken. Meestal wordt de drug ongemerkt in de drank van het slachtoffer gemengd, dat zich naderhand zo goed als niets herinnert.

De actie, een gezamenlijke actie van de FBI, de lokale en de federale politie, was het resultaat van twee jaar onderzoek.