Schadevergoeding voor slachtoffers misbruik Amerikaanse priester

Het aartsbisdom van Boston in de Verenigde Staten heeft een schikking van tien miljoen dollar getroffen met 86 slachtoffers van seksueel misbruik door een priester van het bisdom.

AP Ned

Eerdere onderhandelingen over een schadevergoeding van 30 miljoen dollar waren in maart vastgelopen omdat de kerk zei dat bedrag niet te kunnen betalen en aangaf bevreesd te zijn voor nog tientallen procedures als een dergelijk hoog bedrag zou zijn uitgekeerd. Volgens een woordvoerder van het bisdom wordt de donderdag aangekondigde schikking overigens betaald door de verzekeringsmaatschappij van de kerk.

De advocaat van de eisers zei dat zijn cliënten akkoord zijn gegaan met het aanzienlijk lagere bedrag omdat ze in de schikking een schulderkentenis van het aartsbisdom zien en ze de affaire achter zich willen laten.

Ex-Priester John Geoghan zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, uiteenlopend van onzedelijke betastingen tot aanrandingen en exhibitionisme. Hij werd in januari tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In de VS zijn het afgelopen jaar een groot aantal misbruikschandalen door geestelijken naar buiten gekomen. In veel zaken wordt net als in Boston geprocedeerd om schadevergoedingen. Het hoogste bedrag dat tot nog toe, eveneens na een schikking, is uitbetaald, is 13,5 miljoen dollar aan 36 slachtoffers van seksueel misbruik in Rhode Island.