Japanse reactor dicht voor controle van mogelijke scheurtjes

Het Japanse bedrijf Chubu Electric Power heeft een reactor van zijn kerncentrale in Hamaoka onverwacht stilgelegd voor veiligheidscontrole. Het bedrijf zei dat de vermoede schade slechts gering was en dat er geen gevaar te duchten viel, maar wilde verder niets zeggen over de reden voor de noodgreep.

AP Ned

Volgens de Japanse televisie zijn er scheurtjes ontdekt in het koelsysteem. Het bedrijf zou die al eerder hebben geconstateerd, maar niet aan de regering gemeld. In juli heeft zich in dezelfde reactor, no. 3, een lekkage voorgedaan, waarbij overigens geen radioactiviteit in de atmosfeer is gekomen. Ook bij de reactors no. 2 en no. 4 hebben zich in mei en juli lekkages voorgedaan.

Chubu Electric is het op twee na grootste Japanse elektriciteitsbedrijf. Het voorziet het centrale deel van Japan, met Nagoya als grootste stad, van stroom.

Het grootste bedrijf, Tokyo Electric Power, heeft enkele weken geleden vijf van zijn reactors moeten sluiten voor veiligheidscontrole nadat aan het licht was gekomen dat het problemen daarmee had verzwegen.