Leider Kameroense afscheidingsbeweging zou zijn doodgemarteld

Een vooraanstaand lid van een Kameroense afscheidingsbeweging is vorige week doodgemarteld door de militaire politie. Dat melden lokale media en medewerkers van het ziekenhuis waar het lichaam van de man donderdag is afgegeven.

AP Ned

Het gaat om de 38-jarige George Shiynyuy, hoofd van de jeugdafdeling van de SCNC, de Nationale Raad voor Zuid-Kameroen, die streeft naar de afscheiding van twee Engelssprekende provincies van de grotendeels Franstalige meerderheid van het land.

Volgens een woordvoerder van de paramilitaire politie werd Shiynyuy op 10 september gearresteerd en overleed hij een dag later. Over de doodsoorzaak heeft de politie geen uitspraken gedaan, maar volgens artsen die Shiynyuy onderzocht hebben zijn er sporen van mishandeling en marteling aangetroffen op zijn lichaam. Volgens zijn vrouw werd Shiynyuy vorige week zonder opgaaf van redenen van huis opgehaald en meegenomen.

De Kameroense autoriteiten treden al lange tijd hard op tegen de SCNC. Vorig jaar werden bij een demonstratie drie sympathisanten van de beweging doodgeschoten en raakten tientallen anderen gewond bij confrontaties met de politie. De SCNC heeft voor 1 oktober een nieuwe demonstratie voor onafhankelijkheid van de Engelssprekende Kameroeners aangekondigd.