Israëlische tanks rukken op naar Arafat

Het Israëlische leger is met tanks het regeringscomplex van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah binnengetrokken. Volgens de Palestijnen raakten twee bewakers van het complex daarbij gewond. De actie volgde op een zelfmoordaanslag in Tel Aviv, de tweede van deze week.

AP Ned

Tijdens de inval in Ramallah was het voltallige Israëlische kabinet nog bijeen om zich te beraden op een reactie op de nieuwe zelfmoordaanslagen. Volgens de Israëlische radio heeft premier Ariel Sharon om de uitlevering gevraagd van een aantal door Israël gezochte Palestijnen die zich in het complex van de Palestijnse Autoriteit zouden bevinden.

Vroeg in de middag blies een Palestijnse extremist zich op in een passagiersbus in het centrum van Tel Aviv. Behalve de dader vielen vijf doden en 49 gewonden. Woensdag was voor het eerst in zes weken weer een Palestijnse zelfmoordaanslag gepleegd, in het noorden van Israël. Daarbij kwam behalve de aanslagpleger een politieman om het leven.

De aanslag van woensdag is opgeëist door de Islamitische Jihad. Hamas eiste de aanslag van donderdag op. De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag in Tel Aviv donderdag.

Premier Ariel Sharon houdt de Palestijnse leider verantwoordelijk voor het geweld van extremistische Palestijnen en volgens Israëlische functionarissen zal Sharon in reactie op de ontwikkelingen van woensdag en donderdag Arafat opnieuw lange tijd isoleren.

De Amerikaanse president George Bush veroordeelde de nieuwe zelfmoordaanslagen scherp. Hij riep "de goede mensen" in het Midden-Oosten op alles in het werk te stellen om het geweld te laten ophouden.

De Palestijnse leider Marwan Barghouti, die in Israël terecht staat voor mogelijke betrokkenheid bij Palestijnse terreuraanslagen, heeft donderdag Palestijnen en Arabieren over de hele wereld opgeroepen om volgende week demonstraties en stakingen te organiseren als protest tegen de voortdurende bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël. Volgende week, op 28 september, is het precies twee jaar geleden dat de tweede intifada begon.