Anderlecht valt Brugge aan voor FIFA

Sporting Anderlecht heeft het dossier van Alin Stoica naar de zetel van de Internationale voetbalfederatie (FIFA) in Zürich gestuurd. De Brusselse club meent recht te hebben op een opleidingssvergoeding, nu de Roemeen naar Club Brugge gegaan is. Brugge is een andere mening toegedaan.

Belga

Zelfs de specialisten van de Belgische bond durven geen echte uitspraken doen over deze zaak. De reglementen van de FIFA zijn op dit vlak vaag. Er is wel sprake van een opleidingsvergoeding bij internationale transfers voor spelers jonger dan 23 jaar maar er wordt niet gesproken over nationale transfers. Alin Stoica wordt 23 op 10 december en het gaat hier om een "nationale transfer".

Voor de nationale competitie hebben de Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Profliga de volgende criteria vastgelegd voor opleidingsvergoedingen: Anderlecht en Brugge spelen allebei in de hoogste klasse en de kosten voor vorming bedragen voor die clubs 9.375 euro per seizoen. Gezien Stoica zes seizoenen doorbracht in het Astridpark loopt dit op tot 56.250 euro. Dit getal dient dan nog vermenigvuldigd met 16, de coëfficiënt die aangeeft hoeveel spelers er opgeleid moeten worden om tot één profvoetballer te komen. Hierdoor loopt de premie op tot 879.000 euro.

Sporting Anderlecht vraagt hiervan 400.000 euro. Het reglement van de FIFA voorziet dat de clubs om een internationale bemiddelaar kunnen vragen bij geschillen.