Vermijd te veel groenafval

Een hele zomer lang horen ze bij het straatbeeld: aanhangwagens boordevol grasmaaisel en onkruid op weg naar het containerpark. Zelfs tuiniers die gewetensvol composteren, weten dikwijls geen blijf met hun gazonafval. In de composthoop moet groen en bruin afval immers zowat half om half zijn. Teveel gazonmaaisel en onkruid dreigen dit evenwicht te verstoren. Wij gingen op zoek naar oplossingen.
BR>
"Het is een probleem dat elke zomer terug komt. Tuineigenaars kunnen hun teveel aan grasmaaisel, onkruid of haagknipsel niet verwerken en rijden het dan maar naar het containerpark. Met wat goede wil kan veel tijd en energie worden bespaard door het afval te beperken". Christian Ysenbaardt, groenambtenaar in Kalmthout geeft ons enkele nuttige tips mee.

1. Mulcher

Vervang je klassieke grasmaaier door een mulcher. Deze machine is in Angelsaksische landen al veel meer ingeburgerd dan bij ons. Een mulcher heeft twee stellen messen, waardoor het gras extra fijn wordt gemalen voor het op de grond terechtkomt. Het verteert in een mum van tijd en dient als voedsel voor je gazon. Een nadeel van de mulcher is dat je hem elke week moet gebruiken en vooral in de vakantieperiode kan dat een probleem zijn. Er zijn nu ook gecombineerde machines in de handel. Met een mulcher, waaraan een opvangbak kan worden opgehangen, kan je probleemloos een maaibeurt overslaan.

2. Kleiner grasveld

Let er bij de aanleg van je tuin op dat je gazon niet al te groot uitvalt. Ga na hoeveel oppervlakte je als rusthoekje gebruikt en hoeveel je kinderen nodig hebben om op te spelen. Kinderen spelen overigens ook graag in een wild hoekje van de tuin. Leg dus een eerder bescheiden gazon aan en vul de rest van je tuin met vaste planten en struiken. Wie kinderen heeft, kiest voor planten en struiken die tegen een stootje kunnen. In een salon waar kinderen mogen spelen, zet je toch ook geen porseleinen vazen.

3. Boeiende wegberm

Als je de wegberm voor je tuin afmaait, kan je de middenste strook laten staan, zo heb je veel minder grasafval. De gedeeltelijk gemaaide berm oogt keurig en de niet-gemaaide strook biedt alle soorten insecten een onderkomen. Met name sprink-hanen, die hoger gras nodig hebben, zullen er zeker op afkomen. Voor je kinderen kan de berm een boeiend ontdekkingsveld worden.

4. Minder hagen

Vooral tuiniers die voor een formele tuin met veel hagen kozen, moeten met soms met hun haagknipsel naar het containerpark. Vermijd hagen die snel groeien, zoals laurier of veldesdoorn, maar kies voor tragere soorten. Beuk of haagbeuk zijn geschikt. Ook taxus - wel giftig, dus opgelet met kinderen - en hulst zijn trage groeiers. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is hulst perfect composteerbaar als je de verse bladeren gebruikt. Wacht niet te lang met snoeien, zodat je snoeisel nog makkelijk composteert.

HOUTMUURTJE

Als je toch eens drastisch aan de slag wil, kan je de dikke takken gebruiken om er muurtjes mee te stapelen (foto). Die houten walletjes kunnen bijvoorbeeld een speel- of rusthoekje afschermen. Of je bouwt een kubus van takken. Met wat geluk komt er een winterkoninkje er zich in nestelen.
Plant bij de aanleg van je tuin de struiken niet te dicht bij elkaar zodat je ze later niet te drastisch hoeft te snoeien of zelfs moet verwijderen.

5. Voorkom onkruid

De meeste tuiniers houden niet echt van onkruid wieden. Bovendien kan je het niet meer composteren als het eenmaal in het zaad heeft geschoten. Als je de struiken laat dichtgroeien en er een mulchlaag van compost, gehakseld snoeihout of gevallen bladeren onder strooit, voorkom je de meeste onkruid- en afvalproblemen.
Tussen de bloemen en vaste planten in je border kan je geen dikke mulchlaag strooien. Kies dus voor soorten die je border laten dichtgroeien, bodembedekkers of lage planten die mooi opvullen. Verwijder wel het onkruid voor je een bodembedekker plant, anders vraag je om problemen omdat het wieden vrijwel onmogelijk wordt.

6. Vernietig zevenblad

ZEVENBLAD

Tussen struiken en onder hagen die licht doorlaten, krijg je soms wortelonkruid zoals zevenblad dat bijzonder hardnekkig kan zijn en voor veel groenafval zorgt. Je kan het vernietigen door het vervelende goedje eerst volledig uit te trekken en dan opengeknipte kartonnen dozen op de aangetaste strook uit te spreiden. Bedek met een mulchlaag van gehakseld snoeihout zodat de boel niet wegwaait. Het karton laat wel water door zodat je struiken of haag genoeg vocht krijgen. Het onkruid krijgt echter geen licht en zal er na verloop van tijd onvermijdelijk de brui aan geven. Laat het karton een heel groeiseizoen liggen, als je het wegneemt is het zeker voor tachtig procent vergaan.
Nu in het nieuws