Mogelijk tweede maan rond Aarde

Print
Een Canadese amateurastronoom heeft mogelijk een tweede maan rond de Aarde ontdekt, zo heeft het Britse dagblad The Guardian woensdag gemeld. Bill Yeung heeft reeds een reeks ontdekkingen van asteroïden en kometen op zijn naam staan. Op 3 september stootte hij op een bizar object dat voorlopig de naam J002E3 draagt, met dus de naamgeving van een asteroïde.
Asteroïden zijn voor astronomen steenklompen of kleine planeetjes, en horen rond de Zon te draaien. Het door Yeung ontdekte ding wentelt echter rond de Aarde, in een elliptische baan die 49,5 dagen duurt en die een punt op 840.000 km van ons kan bereiken. Ter vergelijking: "onze" Maan bevindt zich gemiddeld op ongeveer 380.000 km van ons en wentelt in 27,42 dagen rondom onze planeet.

Steeds volgens The Guardian is de grootte en samenstelling van J002E3 niet geweten. Mogelijk is het een oud deel van een draagraket en zou het dus geen maan zijn. Er draaien immers duizenden door mensen vervaardigde dingen rondom de Aarde. Indien het wel een maan is, is het vrijwel zeker een nieuwe. Want het object zou anders al veel eerder zijn opgemerkt. Vorsers van de NASA hebben reeds geopperd dat het ding tijdens een vrije koers door het heelal door de aantrekkingskracht van de Aarde gevangen zou zijn geraakt, net zoals de reuzenplaneet Jupiter drie van zijn satellieten heeft verworven.

Wanneer de astronomische gemeenschap J002E3 tot de tweede maan van de Aarde uitroept, verandert de naam wellicht in S/2002E1. 's' staat dan voor satelliet, de E1 voor de eerste in 2002 ontdekte kunstmaan.
Nu in het nieuws