Kernwapens in Kleine-Brogel: Coëme bevestigde al in '88

De aanwezigheid van Amerikaanse nucleaire wapens op de luchtmachtbasis Kleine-Brogel werd reeds in 1988 erkend door toenmalig minister van Landsverdediging Guy Coëme. De Brusselse krant Le Soir schreef donderdag dat een niet nader genoemd lid van de regering dit voor het eerst expliciet had erkend.

Belga

Guy Coëme erkende op 13 december 1988 dat er nucleaire wapens waren op de Limburgse basis. "Op uitzondering van Kleine-Brogel, zijn er geen andere types kernwapens in ons land", sprak Coëme tot grote ontzetting van de aanwezige Amerikaanse ambassadeur Maynard Glitman.

Tot dan hadden zowel de Belgische als de Amerikaanse autoriteiten enkel aangegeven dat de vliegtuigen op Kleine-Brogel voorzien waren op een "dubbele capaciteit". De aanwezigheid van dergelijk wapentuig op Limburgse bodem weigerden ze te bevestigen.

In april 1995 gaf luitenant-generaal Guido Vanhecke, stafchef van de Luchtmacht, op RTFB-televisie toe dat op de basis nucleaire koppen worden bewaard. Hun aantal weigerde hij wegens het militair geheim te onthullen.