Luk Alloo met vals paspoort op lijntoestel

Print
Televisiemakers in Spanje maar ook in eigen land hebben de voorbije dagen, één jaar na de aanslagen van 11 september, de veiligheid van het Europese luchtruim aan de kaak gesteld. Luk Alloo reisde voor VTM-Telefacts met een vals paspoort naar Londen. Twee Spaanse journalisten geraakten op diverse luchthavens, waaronder Zaventem, met een breekmes probleemloos voorbij de metaaldetector.
De al vaker in opspraak gekomen tv-maker Luk Alloo nam in Charleroi een Ryanair-vlucht naar Londen. De reporter gebruikte een vervalste reispas en een vervalst reisbewijs op naam van een 37-jarige Belg van Turkse origine. Alloo had de vervalste documenten twee weken eerder voor 5.000 euro gekocht. "De controle lijkt nog altijd nergens op. Niet in België, niet in Engeland, niet in Italië. Een week eerder ben ik naar Pisa gevlogen. Er was een vrouw aan boord die zelfs géén paspoort bij zich had", aldus Alloo, die de reportage vanavond toont op VTM. Hij vond het absurd dat een Burundese cameraman die hem vergezelde, wél werd gecontroleerd.

De cowboystreken van Alloo zorgden dinsdagavond voor heel wat verontwaardige reacties. Laurent Jossart van de luchthaven Charleroi stelde dat de controle van bagage veel belangrijker is dan de controle van paspoorten. Hij noemde de reportage 'laag-bij-de-gronds'. Jossart zei ontgoocheld te zijn en zou zeker na de uitzending reageren. Volgens professor strafrecht Gert Vermeulen riskeert Alloo een gevangenisstraf tot één jaar voor het gebruik van een vals paspoort.

Voor alle duidelijkheid: sinds het openstellen van de Europese binnengrenzen zijn paspoortcontroles in de Schengen-zone (een groot aantal EU-landen, waaronder Italië) niet langer verplicht. En voor Groot-Brittannië volstaat een geldige identiteitskaart. Luk Alloo reisde met een (vervalst) paspoort.

De twee Spaanse journalisten trokken met een breekmes in hun broekzak naar verschillende luchthavens, waaronder Zaventem. Ze geraakten zonder al te veel problemen voorbij de metaaldetector. Maandag nog zei federaal minister van Verkeer Isabelle Durant dat er, sinds de aanslagen van 11 september, op Zaventem voor 3,72 miljoen euro extra veiligheidsmaatregelen genomen werden.
Nu in het nieuws