Aantal fietsdiefstallen gedaald in Leuven

Het aantal aangemelde fietsdiefstallen in Leuven is voor het tweede jaar op rij gedaald. In vergelijking met het academiejaar 1999-2000 toen 1.350 fietsdiefstallen gemeld werden bij de politie ligt het aantal tijdens het voorbije schooljaar meer dan 20 procent lager.

Belga

Volgens de politie is de daling vooral het gevolg van de anti-diefstalcontroles waarmee in 2001 gestart werd en waarbij agenten de baan opgaan met draagbare computers waarin alle nummers van gegraveerde fietsen opgenomen zijn evenals deze van de gestolen fietsen. Wanneer bij een controle bestuurder en fiets niet overeenkomen volgt een verder onderzoek.

Ook sensibiliseringsacties met betrekking tot sloten en graveren evenals het plaatsen van diefstalbestendige fietsrekken door de stad Leuven heeft volgens de politie bijgedragen tot de vermindering van het aantal diefstallen. Uit onderzoek blijkt dat de Leuvenaar zich in sterke mate stoort aan fietsdiefstal, maar dat een groot aantal studenten het stelen van een fiets "als normaal" ervaart. Eén op 4 student heeft er zich al ooit aan bezondigd.