Antwerpen en Rijsel organiseren Rubensjaar in 2004

Print
Het Noord-Franse Rijsel wordt in 2004, samen met Genua, de Culturele Hoofdstad van Europa. Rijsel plant onder meer een expo rond de Antwerpse kunstschilder Pieter Paul Rubens. En Antwerpen pikt een graantje mee. Want Rijsel ligt maar een korte treinreis uit de buurt, dus wordt ook 'Rubensstad' Antwerpen ingeschakeld. De steden zullen het culturele jaar ingaan onder de gezamenlijke vlag Lille2004Antwerpen.
Het convenant wordt vrijdag 13 september in Rijsel ondertekend door de Antwerpse burgemeester Leona Detiège en haar collega Martine Aubry van Rijsel. Daarbij wordt de afspraak gemaakt dat de culturele projecten van 2004 gespreid in Rijsel en Antwerpen zullen plaatsvinden.

Op het programma staan onder andere een tentoonstelling, met werken uit de collectie van enkele grote Europese musea. Die zal de verschillende facetten van Rubens' talent belichten. Verder een expositie die de verzamelwoede van Rubens in de kijker zet. Want de Antwerpse meester blijkt tijdens zijn leven een grote verzameling van kunstwerken te hebben aangelegd.

"Hoe werd de Vlaamse barok onthaald in de Franse artistieke kringen van de 19de eeuw?" Ook op die vraag wordt een antwoord gezocht. Bovendien wordt aandacht geschonken aan de Vlaamse landschapsschilders uit de 17de eeuw, zoals Jan Breughel, Paul Bril en Kerstiaan de Keuninck.

Voorts zal ook de kritische stempel, die Rubens drukte op het reproductiewerk van die tijd, uitvoerig bestudeerd worden. In Antwerpen worden tentoonstellingen georganiseerd in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (L. Dewaelplaats), het Plantin en Moretusmuseum (Vrijdagmarkt) en het Rubenshuis (Wapper).

Zowel conservator Karl De Pauw van het Rubenshuis in Antwerpen als schepen Eric Anthonis van Cultuur zijn bijzonder tevreden over de samenwerking met Rijsel. "Want na Mode2001 en de Heerlijke Primitieven dit jaar mag de stad Antwerpen zich in 2004 weer aan een groots internationaal cultuurevenement verwachten."
Nu in het nieuws