Duiven in Amerikaanse kleuren

Klokslag 14.15 uur zijn op de Grote Markt in Antwerpen 225 duiven gelost ter herinnering aan de aanslagen in Amerika op dat tijdstip exact één jaar geleden.

Belga

Duivenmelker Gerard De Cuyper uit Oelegem bracht 187 witte vredesduiven, één voor elk land ter wereld, mee naar Antwerpen. Zij werden gevolgd door een groep rode duiven, symbool voor de liefde. Later volgden blauw gevlerkten (kleur van de vrijheid) en een groep die alle lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigde én symbool stond voor de democratische waarden zoals daar zijn democratie, economie, arbeid, geborgenheid, natuur, verzoening, vrijwilligerswerk, ziekenzorg, mensenrechten, volkseigenheid, bejaardenzorg en ontwikkelingssamenwerking. Ook de Antwerpse brandweer nam deel aan de actie. Op de Grote Markt stond een brandweerwagen opgesteld en in alle kazernes werden de brandweerwagens zichtbaar voor het publiek geparkeerd.

Bij het luiden van de Carolusklokken van de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal heeft burgemeester Leona Detiège gewezen op de verwantschap met de Verenigde Staten ("want heel veel Amerikaanse bedrijven zijn in onze stad gevestigd en Antwerpen is, net als New York een wereldhaven"). Die betrokkenheid inspireerde de burgemeester van Antwerpen tot een pleidooi "voor blijvende wereldvrede en vredig samenleven hier en elders".

Nu in het nieuws