Verhofstadt en Prodi herdenken in Europese school

Print
"We moeten voortaan leven met de gedachte dat er wereldwijd mensen zijn die zonder enige aarzeling bereid zijn duizenden onschuldige burgers te doden in onze steden". In de Europese school van Brussel hebben de Belgische premier Guy Verhofstadt en de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, woensdag een herdenkingsplechtigheid ter ere van de slachtoffers van 11 september bijgewoond.
Op die zonnige septemberdag was de Amerikaanse president George W. Bush op bezoek in een school toen een medewerker hem het nieuws van de aanslagen influisterde. De multiculturele Europese school van Brussel vormde dan ook een geschikt decor voor een plechtigheid op de eerste verjaardag van de terreuraanslagen. Honderden Europese en Amerikaanse kinderen en jongeren luisterden er naar korte toespraken van Verhofstadt, Prodi, de Deense EU-Raadsvertegenwoordiger Bertel Haarder en de Amerikaanse ambassadeur in België.

Verhofstadt, Prodi en Haarder beklemtoonden de blijvende solidariteit tussen de VS en Europa. "Gezien er elke dag nieuwe terroristische plannen worden ontvouwd, kan ik alleen maar herhalen dat in de strijd tegen deze aanvallen op onze democratische waarden en onze beschaving, Amerikanen en Europeanen altijd schouder aan schouder zullen staan", zo verklaarde de premier.

Ook enkele Europese en Amerikaanse jongeren richtten het woord tot het publiek. Ze droomden luidop van een wereld waarin brede welvaart, vrede en stabiliteit de uitwassen van fanatisme en terreur verdringen. "Zelfs uit nachtmerries kan een droom geboren worden", zei een Amerikaans meisje. Een uitvoering van de song "Imagine" van John Lennon besloot de één uur durende plechtigheid.
Nu in het nieuws