"Belgacom ziet loonmassa stijgen ondanks herstructureringen"

Print
Ondanks twee herstructureringen, waarbij meer dan 10.000 werknemers aan de deur werden gezet, zal Belgacom de loonlast vanaf 2004 opnieuw sterk zien toenemen. Dat blijkt uit een aantal berekeningen over de evolutie van de personeelskosten bij het telecombedrijf, die de krant Le Soir kon inkijken.
Volgens Le Soir blijft de groei van de loonmassa ook zonder sociaal plan hoog. De krant vraagt zich daarom af of het recente herstructureringsplan BeST gefaald heeft. Het plan voorziet dat het aantal werknemers tegen eind 2005 teruggebracht wordt tot 15.500, tegenover 20.000 begin 2002. Feit is evenwel dat het personeel van Belgacom tegenwoordig hoger opgeleid is. Begin jaren negentig had slechts 3 procent van het Belgacom-personeel een hogere opleiding genoten, nu is dat 24 procent. Die stijgende tendens zet zich voort en duwt de loonkost de hoogte in.

Een andere reden voor de toenemende loonmassa zijn de (brug)pensioenlasten van 32.000 mensen waarvoor Belgacom instaat, en dat terwijl het bedrijf maar 20.000 werknemers telt. Een oplossing, om ondanks de stijgende loonkosten aanvaardbare winsten te realiseren, bestaat erin op zoek te gaan naar nieuwe inkomsten. "Dat is de doelstelling van het plan-Horizon", aldus woordvoerder Piet Van Speybroeck. Hij benadrukte woensdag dat een derde sociaal plan momenteel niet aan de orde is.
Nu in het nieuws