VEV-enquête: Vlaming meer vertrouwen in bedrijven dan overheid

Print
Vlamingen hebben meer vertrouwen in ondernemingen dan in de overheid, vakbonden of media. Een en ander blijkt uit een grootscheeps onderzoek in opdracht van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). In de enquête, die werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Dimarso, werd gepeild naar de mening van de bevolking over een aantal hete hangijzers in de sociale agenda. De onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord beginnen over een aantal weken. Het VEV wil de resultaten van het onderzoek gebruiken tijdens de sociale gesprekken. Ze zullen ook dienen als basis voor het VEV-congres op 16 oktober in Gent.
Voor het onderzoek werden niet alleen mensen geïnterviewd in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Zweden, Ierland, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Het internationaal aspect dient om lessen te trekken uit een aantal sociale thema's in andere landen, legt woordvoerder Hans Housen woensdag aan Belga uit. In totaal werden 6.600 mensen geïnterviewd, in Vlaanderen gaat het om een duizendtal particulieren en zowat 300 bedrijfsleiders.

Uit de enquête blijkt dat 58,4 procent van de ondervraagde Vlamingen veel vertrouwen heeft in ondernemingen. Dat is een stuk hoger dan in Wallonië (47 procent). Zweden voert de lijst aan met 71,1 procent. Het minste vertrouwen heeft de Vlaming in de media. Het gaat om slechts eenvierde (23,9 procent) van de respondenten. Ook de overheid wekt weinig vertrouwen bij de Vlaming. Nog geen derde van de ondervraagden (29 procent) stelt veel vertrouwen in de regering, tegenover zowat 20 procent van de Walen. Dan doen de vakbonden het met respectievelijk 40 en 30 procent beter. Naast het vertrouwen in ondernemingen en overheid peilde het VEV ook naar de meningen over zwartwerk, de hoge belastingen, pensioenleeftijd, bijscholing, lonen, enz.

Opvallend is dat jonge Vlamingen en Walen minder bezwaar hebben tegen zwartwerk dan oudere mensen. Zo keurt meer dan 60 procent van de 55-plussers in Vlaanderen en Wallonië zwartwerk af, tegenover respectievelijk 38,3 en 43,5 procent bij mensen jonger dan 30. Over de (te) hoge belastingen op inkomen uit arbeid zijn oud en jong het wel eens. De volledige resultaten van de enquête zullen een week voor het congres van 16 oktober worden vrijgegeven.
Nu in het nieuws