EU zal half miljard euro geven aan slachtoffers overstromingen

Print
Er moet in de Europese Unie een "solidariteitsfonds" komen voor slachtoffers van natuurrampen. Per jaar zou er één miljard euro in het fonds gestopt worden. Voor dit jaar zou reeds een half miljard kunnen uitgekeerd worden. Althans, volgens het voorstel van de Europese Commissie.
Europa heeft jaren terug een klein solidariteitsfondsje gehad, dat intussen is afgeschaft. Na de overstromingen in Duitsland, Oostenrijk en kandidaat-lidstaat Tsjechië groeide eensgezindheid tussen de diverse Europese instellingen om een nieuw en groter fonds in het leven te roepen. Momenteel kan de Unie namelijk weinig hulp bieden aan bijvoorbeeld de Duitsers of de Fransen.

De EU-Commissie is het woensdagmorgen eens geworden over de zeer grote lijnen van het fonds. De hulp van één miljard euro of een half miljard euro dit eerste jaar kan gaan naar alle lidstaten en kandidaat-lidstaten. Geval per geval zou er beslist worden door de lidstaten, de Commissie en het Europees Parlement samen. Het voorstel van de Commissie wordt volgende week gedetailleerd, waarna de lidstaten er zich kunnen over uitspreken. Voornaamste vraag is of iedereen akkoord gaat met de voorgestelde bedragen.
Nu in het nieuws