Commissie Europees Parlement wil boycot missverkiezing Nigeria

Print
Een commissie van het Europees Parlement heeft woensdag opgeroepen de Miss Worldverkiezingen in Nigeria te boycotten vanwege de doodstraf die in dat land is opgelegd aan een vrouw die overspel zou hebben gepleegd. De Commissie voor Vrouwenzaken van het EP stemde unaniem voor de oproep. Voorzitster Anna Karamanou noemde de behandeling van vrouwen in Nigeria "absoluut onacceptabel". Kandidates uit België en Frankrijk hebben hun deelname reeds afgezegd. De missverkiezing zal 30 november in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja gehouden worden.
Het Europees Parlement heeft vorige week een resolutie aangenomen waarin de doodstraf werd veroordeeld die aan de 30-jarige Amina Lawal is opgelegd. Lawal zal in 2004 ter dood worden gebracht wanneer zij haar kind niet meer de borst hoeft te geven. Diverse regeringen en mensenrechtengroepen hebben president Olusegun Obasanjo gevraagd de straf ongedaan te maken.

Lawal is de tweede Nigeriaanse die de doodstraf krijgt wegens overspel. De eerste veroordeelde, Safiya Hussaini, werd in hoger beroep vrijgesproken. Indien de straf tegen Lawal daadwerkelijk wordt uitgevoerd zal het de eerste dood door steniging worden sinds enkele gebieden in Nigeria in 1999 de islamitische wet invoerden.
Nu in het nieuws