Verhofstadt betuigt solidariteit, VS danken België

In de strijd voor democratie en tegen fanatisme en terrorisme zullen Amerikanen en Europeanen altijd schouder aan schouder staan. Dat heeft premier Guy Verhofstadt woensdag verklaard tijdens de herdenkingsplechtigheid voor 11/9 op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De plechtigheid vond plaats voor de deuren van de streng bewaakte Amerikaanse ambassade en begon met één minuut stilte ter nagedachtenis van de meer dan 3.000 slachtoffers die in New York vielen. Naast een aantal genodigden en een delegatie oudstrijders woonden ook kamervoorzitter Herman De Croo en enkele federale regeringsleden de ceremonie bij: minister van Defensie André Flahaut, minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne, minister van Financiën Didier Reynders en minister bevoegd voor Buitenlandse Zaken Annemie Neyts. In zijn toespraak drukte premier Verhofstadt zijn medeleven en solidariteit uit met de meer dan 3.000 slachtoffers en hun vrienden en families. Onder hen één Belg, Patrice Braut.

De regeringsleider maakte van de gelegenheid gebruik om de Amerikaanse gemeenschap te verzekeren dat ook België vastberaden is terrorisme en fanatisme te bestrijden. In de strijd tegen terrorisme en de bescherming van onze democratische waarden en onze beschaving zullen Amerikanen en Europeanen elkaar altijd bijstaan, luidde het.

De eerste minister deed een oproep om de komende jaren van 11 september een dag te maken om na te denken over "onze gemeenschappelijke waarden". "Laten we de nagedachtenis aan de slachtoffers vertalen in een missie om beter te leren begrijpen wat er in de wereld gebeurt, om te vermijden dat vooroordelen ons denken beïnvloedt, om ervoor te zorgen dat de wereld politiek beter georganiseerd wordt, om armoede en onzekerheid te bestrijden, om te werken aan welvaart voor iedereen en om vooral fanatisme, haat en geweld uit te roeien".

De Amerikaanse ambassadeur Stephen F. Brauer bedankte de Belgische regering en het Belgische volk voor de morele en materiële steun na 11/9. Dit bewijst volgens hem de sterke band die sinds de Tweede Wereldoorlog bestaat tussen de twee landen. "11 september vormt een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking", klonk het. Brauer benadrukte dat de strijd tegen terrorisme nog niet gedaan is. "Zeker is wel dat de VS die strijd zullen winnen. Wij krijgen daarbij de steun van België. We staan zij aan zij", besloot hij.

Nu in het nieuws