24 Anderlecht- en Ajaxhooligans naar correctionele verwezen

Print
De raadkamer in Brugge heeft woensdag 24 voetbalsupporters naar de correctionele rechtbank verwezen. De supporters worden beticht van vernielingen tijdens de eerste klassevoetbalwedstrijd Club Brugge- Anderlecht op 29 januari 1999. Tijdens deze wedstrijd, de eerste in het vernieuwde Jan Breydelstadion, werden een vierhonderdtal tribunezitjes aan de bezoekerszijde vernield, werd brand gesticht onder de tribune en werd zware schade toegebracht aan het sanitair.
Uit de videobeelden van het intern circuit en de aanwezige televisiestations, werden 50 relschoppers geïdentificeerd. De helft van hen bleek nog minderjarig. Onder de 24 die gedagvaard werden, zijn ook drie supporters van de Nederlandse ploeg Ajax Amsterdam.

De bedoeling van het parket is altijd geweest om dit dossier voor het Europese voetbalkampioenschap in 2000 af te handelen. Bij de opening van de zitting voor de correctionele rechtbank in Brugge sloot de rechter zich aan bij het protest van de verdediging. Die oordeelde dat er verkeerd was gedagvaard. Het parket had de 24 betichten rechtstreeks gedagvaard. Volgens de verdediging moest de dagvaarding echter geschieden via een verwijzing door de raadkamer. Dat kwam omdat voetbalclub Anderlecht zich destijds rechtstreeks burgerlijke partij stelde bij de onderzoeksrechter. De klacht werd nadien wel terug ingetrokken. De procedure mocht daardoor echter niet worden gewijzigd.

Sinds de vorige zitting van de correctionele rechtbank zijn nog enkele bijkomende onderzoeken gebeurd. Het dossier werd woensdag door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het zou nog dit jaar behandeld worden.
Nu in het nieuws