Noodweer Zuidoost-Frankrijk eist minstens 20 levens

Print
Het dodental van het noodweer in Zuidoost-Frankrijk is dinsdagnacht door de prefecturen van de getroffen departementen teruggebracht tot zeker 20. Het treinverkeer is nog steeds niet overal hervat en honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom en telefoon. Twaalf mensen worden vermist, meldden de departementen Gard, Vaucluse en Hérault woensdag. Zeker 27.000 hectare wijngaarden is blank komen te staan.
De Franse regering trekt tien miljoen euro uit voor acute noodhulp aan het gebied, zei premier Jean-Pierre Raffarin, die dinsdag samen met minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy een bezoek bracht aan het getroffen gebied.

Diverse rivieren in de drie departementen zijn buiten hun oevers getreden door de zware regenval die het gebied sinds zondag teistert. Dinsdag werd de regen minder, maar het dorp Aramon in Gard liep onder nadat een dam in de buurt onder de druk van het water was bezweken. Elf inwoners van Aramon kwamen om het leven.

Frankrijk kan mogelijk aanspraak maken op geld uit het EU-rampenfonds van 500 miljoen euro dat naar aanleiding van de overstromingen in Centraal-Europa wordt opgericht, zei een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag. De ministers van buitenlandse zaken van de EU-landen moeten nog instemmen met de oprichting van het fonds. Dat gebeurt naar verwachting op 30 september.
Nu in het nieuws