163 rebellen gedood bij recente maoïstische aanslagen Nepal

In Nepal zijn 163 lichamen van maoïstische rebellen teruggevonden. Zij kwamen om bij twee recente aanvallen van de veiligheidsdiensten, zondag- en maandagnacht. Dat heeft het ministerie van Defensie in Kathmandu meegedeeld. Volgend het ministerie waren 150 lichamen begraven bij een rivieroever in Sandhikharka in het district Arghakhanchi, zo'n 215 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu. De dertien andere lijken werden ontdekt in Hanshapur, eveneens in het district Arghakhanchi.

Tijdens de grootschalige aanvallen tegen de maoïstische guerrillastrijders in Nepal kwamen de voorbije twee dagen ook 114 leden van de veiligheidstroepen om het leven. Het ging om de zwaarste incidenten met rebellen sinds eind augustus de noodtoestand in het land werd opgeheven. De Nepalese koning Gyanendra riep in november 2001 de noodtoestand uit nadat het staakt-het-vuren met de rebellen werd verbroken.

Een verantwoordelijke van het kabinet van premier Sher Bahadur Deuba meldt voorts dat de ministerraad nieuwe maatregelen gaat onderzoeken om de spanningen in het land te doen afnemen. Volgens de medewerker van Deuba wordt mogelijk opnieuw de noodtoestand afgekondigd voor drie of zes maanden.

Sinds 1996 strijden de maoïstische rebellen in Nepal voor de vestiging van een communistisch regime. Volgens cijfers van de autoriteiten heeft de strijd met de rebellen al aan meer dan 4.400 mensen het leven gekost.

Nu in het nieuws