Fabricom Oudenaarde: brugpensioen voor arbeiders (ACV)

Alle arbeiders van Fabricom Logistic Systems (Oudenaarde) ouder dan 52 jaar moeten op brugpensioen. Dat meldt de vakbond ACV-metaal, na overleg met de directie. Fabricom ontwerpt en maakt machines voor andere fabrieken. Door tegenvallende omzetcijfers was de directie genoodzaakt 25 van de 127 werknemers te ontslaan. Het gaat om 19 bedienden en 6 arbeiders.

Zodra het ministerie van Arbeid en Tewerkstelling het herstructureringsdossier van Fabricom heeft goedgekeurd, kan het zestal met brugpensioen, ten laatste tegen eind april volgend jaar. Het gaat maar om een zestal mensen, geeft Luc De Decker (ACV-metaal) toe, maar ze hebben wel 20 tot 35 jaar ervaring. "De directie is dus niet echt gelukkig met het akkoord", zegt De Decker, want voor hen betekent deze brugpensioen-regeling een verlies van knowhow.

De Decker zelf is ook niet helemaal tevreden. "Een herstructurering alleen is geen oplossing voor de problemen. De afgelopen vijf jaar hebben we zes of zeven managers gehad en allen zijn ze mislukt in hun taak een verlieslatend bedrijf terug op de sporen te zetten". Dinsdagnamiddag starten de onderhandelingen over het ontslag van een 19-tal bedienden.

Nu in het nieuws