1 minuut stilte

Print
Precies op het moment dat het eerste gekaapte vliegtuig zich een jaar geleden in een van de twee wolkenkrabbers van het World Trade Center boorde, is woensdag op 'ground zero' en verspreid over de hele wereld een minuut stilte in acht genomen.
Vervolgens begon Rudolph Giuliani, de oud-burgemeester van New York, met het voorlezen van de namen van de 2.801 slachtoffers. "Gordon M. Aamoth", begon hij. "Edelmiro Abad. Maria Rose Abad. Andrew Anthony Abate..."

De plechtigheid op 'ground zero', waar tot een jaar geleden de meer dan honderd verdiepingen tellende Twin Towers stonden, zou worden gevolgd door ceremonies bij het Pentagon in Washington, dat eveneens door de vliegtuigterroristen werd getroffen, en op een akker in het zuidwesten van de staat Pennsylvania, waar het vierde gekaapte vliegtuig neerstortte, als enige zonder op de grond slachtoffers te maken.

"Een dag van tranen", noemde de Amerikaanse president George Bush de herdenkingsdag. "En een dag van gebed, en van nationale standvastigheid. Het moet ook een dag zijn waarop we de waarden die ons uniek en sterk maken benadrukken." Bush herdacht de aanslagen voor het Witte Huis. Later op de dag zou hij de plaatsen bezoeken waar de vliegtuigen dood en verderf zaaiden.

De Amerikaanse president George W. Bush neemt intussen de bedreigingen van nieuwe aanslagen tegen de Verenigde Staten "zeer ernstig". Vice-president Dick Cheney heeft zich ondertussen teruggetrokken op een sterk beveiligde plaats, die geheim wordt gehouden. "We nemen elke dreiging au serieux. Ze doen ons immers denken aan de dreigingen die ons vlak voor de aanslagen op 11 september bereikten", aldus president Bush dinsdag. De president benadrukte ook dat "alles gedaan wordt om het Amerikaanse volk te beschermen".

Wegens de dreiging van nieuwe aanslagen tegen de VS heeft vice-president Dick Cheney zich teruggetrokken in een beveiligde, geheime schuilplaats, zegt een zegsman van de Amerikaanse administratie. De Amerikaanse autoriteiten kwamen tot hun besluit tot verhoogde paraatheid nadat de geheime diensten de afgelopen dagen een intensieve communicatie tussen mogelijke terroristen en sympathisanten hadden onderschept. Toch zijn er volgens minister van Justitie Ashcroft geen aanwijzingen voor doelgerichte aanslagen in de VS zelf. Hij riep burgers op waakzaam te zijn maar hun plannen niet te wijzigen. Ondertussen zijn dinsdag alle Amerikaanse strijdkrachten in de Golf in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse defensie dinsdagavond bevestigd.
Nu in het nieuws