Pakistan vreest actie India bij aanval VS op Irak

Pakistan vreest voor een aanval door India wanneer de Verenigde Staten besluiten Irak aan te vallen. De Amerikaanse aandacht zal zich dan op het Midden-Oosten concentreren, waar India misbruik van zou kunnen maken, zo heeft de Pakistaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, Munir Akram, maandag gezegd.

AP Ned

"India heeft een afleidingsactie nodig", zei Akram tijdens een lunchbijeenkomst met journalisten. "Als de Amerikaanse aandacht naar elders wordt verplaatst, bestaat de mogelijkheid dat India van die afleidingsactie gebruik zal maken."

Akram zei dat het aan de Amerikaanse diplomatie te danken is dat de spanningen tussen India en Pakistan niet zijn uitgelopen op een oorlog. "De Verenigde Staten (...) zijn het enige land dat bemiddeld heeft om de confrontatie niet uit de hand te laten lopen", zei hij. India en Pakistan hebben sinds zij in 1947 onafhankelijk werden drie oorlogen gevoerd, waarvan twee om Kashmir. In het Indiase deel van Kashmir voeren militante moslims een guerrilla om een eigen staat te stichten of aansluiting te zoeken bij Pakistan, dat volgens India achter het conflict zit.

Nu in het nieuws