Albert Bijnens nieuwe voorzitter KRC Genk

Wat sinds eind vorige week in de lucht hing, is gisteren bewaarheid geworden. Na enkele dagen bedenktijd heeft Albert Bijnens zijn ja-woord gegeven aan Racing Genk. Hij wordt de nieuwe voorzitter van het directiecomité, zeg maar van de club tout court. «Tot er een opvolger gevonden is», aldus de kersverse president. «En die zoektocht wordt liefst zo snel mogelijk afgerond.»

BR>

Albert Bijnens voorstellen, is bijna overbodig. Hij is één van de

éminences grises

in het Limburgs voetbal. Van 1978 tot aan de fusie in 1988 was hij voorzitter van Thor Waterschei. Daarna hield hij het voetbal voor bekeken. Maar in 1994 trad hij toch weer toe tot de beheerraad van de Genkse fusieclub. De laatste jaren maakte hij ook deel uit van de sportieve commissie. «Toen ik destijds terugkeerde bij Genk, heb ik gezworen dat ik nooit meer voorop zou lopen», gniffelt de nu 67-jarige advocaat. «Ik had me een rustiger levensritme aangemeten en wilde dat onder geen enkel beding overhoop laten gooien. Wel, dat blijft ook nu mijn bedoeling. Ik heb deze

post

nooit geambieerd en zal me er niet kost wat kost aan vastklampen. Hoe sneller er een waardige vervanger gevonden wordt, hoe liever ik het heb. Ik heb deze functie enkel aanvaard omdat ik het gevoel heb dat de overblijvende bestuurders de rangen willen sluiten en omdat Jos Vaessen beloofd heeft veel werk uit mijn handen te zullen nemen.»

Niet desastreus

Dat hij de club op een moeilijk moment in handen neemt, beseft Bijnens. «We staan dertiende, dat zegt genoeg», aldus Albert. «Toch schrikt dat me niet af. Integendeel. Dertien is voor mij al heel mijn leven een geluksgetal. Ook financieel moeten we nu even de broeksriem aantrekken. Maar desastreus is de toestand absoluut niet. Wat men in sommige kringen ook moge beweren, er is geen geld verdwenen.»

Maar beleidsfouten zijn er wel gemaakt. «Klopt. We zijn op sommige vlakken te voortvarend geweest. Ik heb me in het verleden geregeld verzet tegen de verkoop van een aantal spelers. Maar van de andere kant was ook ik overtuigd van de noodzaak van een degelijke infrastructuur. Toch zijn we daarin te ver gegaan. We hebben geld opgesoupeerd dat er niet was. De bouw van die vierde bocht, de led-wall, de verwarming van de grasmat, het had allemaal kunnen wachten. En leidde tot een reeks betreurenswaardige conflicten. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer. Het is zinloos om mekaar verwijten te blijven maken. Als iedereen in de toekomst zijn verantwoordelijkheid opneemt, geraken we er wel uit.»

Vraag is alleen wie het gezicht van Racing gaat bepalen. Door het afhaken van Troonbeeckx, Biesmans en Van Aenrode is het directiecomité herleid tot twee personen, Jos Vaessen en Albert Bijnens. «Daar moet dringend een mouw aan worden gepast», weet ook de nieuwe voorzitter. «Donderdag staat een raad van beheer geprogrammeerd. Daar zullen we verder zien. Wat ik intussen wel kwijt kan, is dat ik gesprekken heb gehad met Van Aenrode en Troonbeeckx. Eerstgenoemde, hoofd van de administratie, wil onder bepaalde voorwaarden terugkeren. De bedoelingen van Troonbeeckx ken ik niet. Maar ook hij is, wat mij betreft, welkom. Zolang hij niet op die voorzittersstoel wil zitten, welteverstaan. Op termijn is het ook de bedoeling om het bestuur te verruimen met jongere elementen. Maar alles op zijn tijd.»

Nu in het nieuws