Toekomst Leekens bij Lokeren blijft onzeker

Haast geruisloos heeft Lokeren zich gemengd in de strijd om Europees voetbal. Een 13 op 21 na de winterstop catapulteerde Chris Janssens en maats naar de zevende plaats, op amper vijf punten van Standard. «Nu staan we op onze waarde geklasseerd», stelt trainer Georges Leekens. «Gezien alle perikelen ben ik fier op wat de groep bereikt heeft.» De 51-jarige Limburger wil eind maart een beslissing nemen over zijn toekomst.

BR>

Lokeren staat nu plots op de zevende plaats. «Het resultaat van vakmanschap en hard werken,» aldus Leekens. «Het voordeel van Lokeren is dat iedereen rustig gebleven is tijdens alle perikelen die er geweest zijn. Dit seizoen hebben we al wat meegemaakt, hoor. De IJslanders kwamen veel later dan verwacht, Youla vertrok plots, verscheidene spelers kampten met visumproblemen, de voorrondes van de Afrika Cup speelden ons parten. Het gevolg was dat ik dikwijls voetballers moest opstellen, die ziek, zwak of misselijk waren. Dat heeft ons punten gekost en leidde tot twee absolute dieptepunten: de 8-0 nederlaag in Anderlecht en de bekeruitschakeling tegen Lommel.»

Wat is er nu veranderd?

«Door de komst van de IJslanders en enkele Afrikanen is de concurrentie in de groep groter geworden. Dat merk ik op training. Regelmatig

vliegt er vanalles door de lucht

, de spelers zijn veel scherper geworden. Daardoor zijn we uitgegroeid tot een ploeg die thuis moeilijk te manoeuvreren is. Wie op Daknam iets meeneemt, is dolgelukkig. De tegenstanders komen naar Lokeren om de ruimtes dicht te maken.»

Dus jullie gaan nu voluit voor een Europees ticket.

«Neen, we doen niet pretentieus. Ik ga geen extra druk creëren, ik leg elk dag al genoeg druk op de groep. Ik vind dat we momenteel op onze waarde geklasseerd staan. De zevende, achtste plaats: daar horen we thuis. En dat vind ik al een fantastische prestatie, gezien het beperkte budget van 130 miljoen waarvan dertig miljoen naar de infrastructuur is gegaan. Maar we komen tekort om de ploegen vóór ons aan te vallen. Op verplaatsing vallen we af en toe te licht uit, al spelen we de jongste weken realistischer, met overwinningen in Mechelen en Beveren. Maar buitenshuis zijn we te lief en te braaf, mijn spelers willen het nog steeds te mooi doen. Soms dacht ik

waarom gaan ze niet bij Circus Ronaldo werken?

Overstapjes en dribbelnummers zijn mooi, maar niet altijd efficiënt. Ik noem dat

ping-pong-voetbal

, spelen voor zichzelf. Bovendien is Chris Janssens nog steeds onze topschutter met acht goals, dat zegt voldoende. Jestrovic en Zewlakow hebben samen al 28 keer gescoord.»

Volgend seizoen moet het gebeuren.

«Als we deze groep samenhouden plus twee flankspelers aanwerven, dan mikken we volgend jaar op de topzes.»

Maar Lokeren móét toch elk seizoen spelers verkopen?

«Hopelijk nemen onze talenten een voorbeeld aan Youla. Souleymane was beter een jaar langer bij ons gebleven. Hij krijgt in Anderlecht te weinig speelkansen en stagneert. Maar goed, als slechts één speler vertrekt, is er geen probleem. Verkopen is niet ideaal, maar het hoeft geen ramp te zijn. Het afgelopen jaar hebben we veel spelers verkocht en toch hebben we een heleboel gerealiseerd. De club is financieel gezond, de ploeg steeg van de laatste naar de zevende plaats en ik heb, op Zéré en Janssens na, het hele elftal vervangen. Onze sportieve omkadering behoort tot de beste van België. Dankzij ons scoutings- en jeugdapparaat kan Lokeren het Auxerre van België worden. De satellietclubs in Ivoorkust en Kameroen spelen daarin een belangrijke rol, maar óók onze jeugdwerking. Iedereen lacht met de buitenlanders van Lokeren, maar over twee seizoenen, als de contracten van de spelers uit de eerste ploeg aflopen, moeten de jongeren klaarstaan om hun plaats op te eisen.»

Wat gaat Georges Leekens doen?

«Ik ben einde contract, eind maart zou ik graag meer weten over mijn toekomst. Ik ben niet gehaast, ik doe niet meer aan carrière-planning. Deze week zit ik aan tafel met Roda, maar ik weet niet hoe serieus de interesse vanuit Kerkrade nog is, nu ik hoor dat ze met andere trainers praten. De belangstelling vleit me, het buitenland spreekt me nog aan. Maar ik wil óók graag in Lokeren blijven, ik heb het op en naast het veld goed naar mijn zin. Daarom wil ik zo snel mogelijk een onderhoud met voorzitter Lambrecht.»