Arbeidsrechtbank: Zillionbaas riskeert boete voor zwartwerk

Frank Verstraeten, de topman van de nv Media Hall die de Zillion uitbaatte, moest dinsdag voor de Antwerpse arbeidsrechtbank verschijnen. Hij diende zich voor de rechter te verantwoorden voor inbreuken op de sociale wetgeving, bijvoorbeeld zwartwerk, vastgesteld in megadancing Zillion. Hij riskeert daarvoor een zware boete.

Belga

In maart '99 viel de politie binnen in dancing Zillion om er een controle uit te voeren naar zwartwerk. De agenten troffen 2 illegalen aan die geen geldige verblijfsvergunning konden voorleggen en die bovendien aan het werk waren zonder vergunning. Daarnaast bleek dat, van de 99 aanwezige personeelsleden, slechts een gedeelte was ingeschreven in het personeelsregister. De anderen stonden genoteerd in een aanwezigheidsregister voor gelegenheidspersoneel, maar er was geen aanvangsuur van arbeid vermeld.

Tijdens de zitting dinsdagmorgen verklaarde Frank Verstraeten hierover dat hij "zich in die vier jaar nooit met al die zaken had beziggehouden." Hij had daar immers een personeelsverantwoordelijke voor. Maar bij een controle op 25 juni 2001 bleek dat die verantwoordelijke zelf geen arbeidsvergunning kon voorleggen.

Volgens de advocaten van de verdediging is Frank Verstraeten in deze zaak het slachtoffer geworden van de mediahetze rond zijn persoon. "Een andere zaakvoerder zou gewoon een verwittiging hebben gekregen. Heel de natie is in hetzelfde bedje ziek maar als iemand als Frank Verstraeten tegen de lamp loopt, wordt dat breed uitgesmeerd. In zo'n grote zaak als de Zillion is het geen sinecure om correct bij te houden wie wanneer begint en stopt", aldus zijn advocaten.

De curator van de nv Media Hall, meester Moens, schaart zich achter de verdediging: "De inbreuken waar men het hier over heeft, stemmen niet overeen met de realiteit." Als Verstraeten voor deze feiten veroordeeld wordt, riskeert hij een boete van 7.400 euro. Vonnis volgt op 8 oktober.